Pieris japonica in var. / Pieris japoński

W Polsce osiąga wysokość do 2 m. Jest to roślina wolno rosnąca – po 5 latach osiąga przeciętnie wysokość i szerokość 70 cm. Liście są zimozielone, skórzaste, skupione na szczycie pędu, z wierzchu ciemnozielone i błyszczące. Młode liście zazwyczaj wczesną wiosną są szkarłatne, w miarę upływu czasu zielenieją. Kwiaty wytwarzane są wczesną jesienią, ale otwierają się dopiero następnej wiosny, w marcu i kwietniu. Kwiaty mogą być w kolorach: białym, kremowym, różowym, szkarłatnym. Są drobne, zebrane w zwisające, okazałe wiechy, które znajdują się na szczycie pędu. Kwiaty delikatnie pachną i kwitną przez wiele tygodni. Owocem jest wielonasienna torebka.  Pierisy nie są najprostszymi roślinami w uprawie. Należy poświęcić im więcej uwagi przynajmniej w ciągu dwóch pierwszych sezonów po posadzeniu. Dobrze rozwijają się na stanowiskach pół cienistych, osłoniętych od wiatru. Powinny być sadzone na glebach próchnicznych, o odczynie kwaśnym lub lekko kwaśnym. W miejscach, w których gleba jest zbyt piaszczysta lub zbyt gliniasta należy dodać torfu.